portrætter,

Mød en Cyberværnepligtig: Nikolai Kingo

Gustav Ask Larsen Gustav Ask Larsen Follow Oct 15, 2023 · 2 mins read
Mød en Cyberværnepligtig: Nikolai Kingo
Share this

FDCA har talt med den nuværende cyberværnepligtige, Nikolai Kingo, for at høre lidt om hvordan det er at være på uddannelsen i dag. Nikolai går på cyberværnepligtens syvende hold, og er dermed på det første hold efter pilotprojektets afslutning.

Hvorfor vælger man en cyberværnepligt?

Vi spurgte først Nikolai om hvorfor han søgte ind i cyberværnepligten, og hvad de lærer på de lange undervisningsdage.

“Jeg søgte ind CVPL fordi jeg gerne ville udvide min IT horisont mere og få mere uddannelse og uddybning for IT og sikkerhed ovenpå min IT-Supporter uddannelse. Men også for at se hvad der ellers var at arbejde med inden for IT. På Cyberværnepligten lærer man noget omkring hvordan man bygger et netværk. Men også hvordan man efterfølgende beskytter netværket fra de “Hackere” der kommer ude fra netværket og måske ville ind og have data eller bare ødelægge netværket så det ikke kan bruges.”

En holistisk specialist

Vi spurgte også Nikolai om hvad han synes det har været det mest spændende at lære om indtil nu. For selvom at cyberværnepligten er en meget specialiseret uddannelse, så bliver de værnepligtige taget igennem alt fra governance og opbygning af netværk, til offensive og defensive cyber-operationer.

“Jeg synes det mest spændende vi lærer om, er de forskellige måder man kan kigge på IT systemer på. Der er jo de her 2 teams, Red team og Blue team, hvor Red teams kunne kigge på et system og tænke “Hvordan ville jeg kunne komme ind og få information ud fra dette system.” Hvor imod at en Blue teamer ville tænke “Hvordan gør jeg så de ikke kommer ind og får fat på vores data” Jeg synes at for at man kan arbejde bedst, uanset om man så er rød eller blå, så bør man lære lidt om hvad begge teams laver. På den måde kan man vide hvordan de forskellige opererer og dermed øge sine odds for f.eks at komme ind i et system, men selvfølgelig også den anden vej, så man også ved mere om hvordan de kommer ind i et system og kan sikre sig mod det.”

Hos FDCA ser vi frem til, at endnu et hold cyberværnepligtige fuldfører uddannelsen, og vi står klar til at hjælpe dem med at anvende deres nyerhvervede kompetencer i det danske samfund.

Hvis du vil vide mere om cyberværnepligten, kan du læse mere på cvpl.dk. Her kan du møde flere cyberværnepligtige og finde oplysninger om optagelse. Du kan også kontakte Foreningen for Danske Cyber Alumner på [email protected].

Gustav Ask Larsen
Written by Gustav Ask Larsen