FDCA Kompetenceudviklingsfond
I Foreningen for Danske Cyber Alumner stiller vi hvert år 25.000 kr. til rådighed i vores kompetenceudviklingsfond. Vores medlemmer har mulighed for at søge om støtte til kurser, og certificeringer fra denne fond. Mathias og Lukas er 2 af vores medlemmer, som har gjort brug af denne fond og har søgt om støtte til certificeringen “Blue Team Level 1”.
Værdi, som kompetenceudviklingsfonden har givet til Mathias og Lukas
Lukas:
FDCA’s kompetenceudviklingsfond har været afgørende ift. min personlige videreudvikling indenfor cybersikkerhed, og generelt informationssikkerhed. FDCA har været en stor hjælp i forbindelse med at finde kurser og certifikater at gennemføre, som vil føre mig retning imod de mål jeg vil opnå og har med kompetenceudviklingsfonden gjort det til en realitet, at kunne fastholde den stejle læringskurve. Jeg har fået stor gavn af den viden jeg modtog i ‘BTL1’ forløbet, og jeg har helt konkret kunnet bruge det på arbejdspladsen, hvor jeg tit sidder med forskellige SIEM systemer, der generer alarmer som jeg skal undersøge og efterforske. Det har også været med til at sætte forskellige trusler i perspektiv, og jeg føler mig væsentligt mere beredt på at bekæmpe diverse cybertrusler på min arbejdsplads og i det private, hvor jeg forsøger at nå ud til så mange af mine venner, familie og bekendte som muligt, for at sikre dem imod forskellige angreb.
Udover brug på arbejdspladsen, så har jeg benyttet kompetencerne opnået gennem foreningen til at opsætte egne miljøer til bl.a. malware analyse og SIEM værktøjer. Det bruger jeg til selv at udvikle mine kompetencer og se hvad andre felter inden for IT og Informationssikkerhed byder på. Mine fremtidige use cases for dette er bl.a. også at hoste miljøer med malware til analyse cases og til generel læring om malware.
Mathias:
Efter at jeg afsluttede som Cyberværnepligtig, stod jeg over for en periode på 2 måneder, hvor jeg ventede på at starte i mit nye job. Da jeg hørte om FDCA’s kompetenceudviklingsfond, som tilbyder økonomisk støtte til kurser og certificeringer, søgte jeg støtte til certificeringen ‘Blue Team Level 1’, som FDCA dækkede fuldt ud.
Muligheden for at tage certificeringen har været yderst værdifuld for mig, da den gav mig noget konkret at arbejde på, mens jeg ventede på at starte i arbejde igen. Samtidig fik jeg mulighed for at udvikle mine færdigheder yderligere inden for cybersikkerhed, og kurset gav mig viden, som jeg kunne anvende direkte i mit nye job.
Course Review
Blue Team Level 1 er en certificering der dækker seks domæner:
- Security Fundamentals
- Phishing Analysis
- Threat Intelligence
- Digital Forensics
- SIEM
- Incident Response
Kurset indeholder 306 emner, videoer, 32 quizzes, 24 labs, og afsluttes med en praktisk eksamen. For en dybdegående review af Blue Team Level 1, kan du læse Emils review her: https://fdca.dk/uddannelse/BTL1-certification/.
Lukas:
Oplevelse af kurset:
Jeg synes, at kurset var virkelig veludført. Jeg var specielt glad for dets labs og forskelligt brug af værktøjer, som jeg efterfølgende har mulighed for at dykke videre ned i selv. Det betyder, at det ikke kun var relevant i forbindelse med eksamen, men også var brugbart efterfølgende på arbejdspladsen, specielt også med yderligere kompetenceudvikling i tankerne. Man kan f.eks tage BTL2 kurset som viderebygger på BTL1 stoffet.
Oplevelse af eksamen:
Eksamens struktur er meget fleksibel og gør det nemt at udføre eksamen, da man kan svare på spørgsmål og derefter revidere dem efter at have sovet, taget pauser osv. Det giver tid til at løse opgaverne, og kontrollere dem, som det passer en.
Mathias:
Oplevelse af kurset:
Kurset tog mig halvanden måned at gennemføre, og har været utrolig givende og lærerigt. Undervisningsmaterialet er af høj kvalitet, og formidler emnerne klart og grundigt. Der er en god balance mellem læsning, videoer, labs, og quizzer, hvilket gør læringsprocessen engagerende og varieret. Labsene, som stilles til rådighed gennem VM’s i browseren, har fungeret rigtig godt uden tekniske problemer. De er tæt relateret til kursusmaterialet og styrker den teori, man lige har gennemgået ved at omsætte den til praktiske øvelser. Man får stillet 100 timer til rådighed til labs, hvilket er mere end rigeligt - jeg havde stadig over 75 timer tilbage, da jeg var færdig med labsene.
Oplevelse af eksamen:
Jeg brugte omkring 6-7 timer på eksamen, som man har 24 timer til at gennemføre. Oplevelsen var rigtig god, og jeg havde ingen tekniske problemer undervejs. Eksamen var godt opbygget og dækkede effektivt de vigtige emner fra kurset, hvilket gjorde, at det føltes som en naturlig forlængelse af læringsforløbet.
Konklusion
Alt i alt har det været utroligt givende for os begge at have muligheden for at få kurset dækket af foreningen. Kurset har været både spændende og udfordrende, og har styrket vores faglige kompetencer.
Vi er taknemmelige for, at foreningen stiller sådan en ordning til rådighed, da det har været en stor hjælp for vores kompetenceudvikling.